11 Aralık 2015 Cuma

Sizce özgürlüğün rengi nedir?

             BİLEMEYİZ ÖZGÜRLÜĞÜN RENGİNİ
     

           Özgürlük insanın serbest olduğu, istediğini yapabildiği bir kavramdır.  Çok bakınca kök salan ağaç, kafesini açınca serbest bir şekilde uçan kuş,  sokakta oynayan çocuklar, serbestçe yazılan bir mektup bir şiir gibi...
     
           Renk ise insana canlılık katan, insanın karakterini belirleyen, hayatını, özgürlüğünü belirleyen bir kavramdır.
     
            Renk ile özgürlük bu iki kavram, birbirini tamamlar. İkisi gitmez farklı yollara... Renk desen birine cevap bulamazsın, bulsan da tam kavrayamazsın. Özgürlük desen birisine cevap bulamazsın, bulsan tam kavrayamazsın ama birine sorsan ‘Özgürlüğün rengi nedir?’ işte o zaman cevap bulup kavrarsın. Ancak kimisi der, bana göre yeşil. Dağlar, ovaları, yemyeşil çayırları anımsatır. Kimine göre sorarsın "Bana göre mavi." der. Gökyüzün sonsuzluğu gibi özgürlüğün sonsuzluğunu anımsatır. Kimine sorarsın "Bana göre kırmızı." der. Gül gibi kırmızı, karanfil gibi güzel kokan, al bayrağımız gibi güzel dalgalanan kırmızı, der. Kimine sorarsın sarı, der. Kimi ateş gibi parlayan güneş, upuzun dalları olan papatyayla özgürlüğün sınırsızlığına benzetir. Kimine sorarsan beyaz, der. O, koyun yünlerinden örülen kazak gibi, insanı sıcak tutandır, der. Kimine sorarsın siyah, der. Sobanın içinde yanan odunlar gibi, bir eşeğin gözü gibi; beni içine alan o sonsuzluk özgürlüğe benzer, der.


             Bana sorarsanız, özgürlüğün rengi yoktur. Herkesin hayatı farklı olduğu için herkese göre özgürlüğün rengi farklıdır. Bunun için özgürlüğün kesin bir rengi yoktur.
                           
              Azra İpek ANKARA 5/A


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder